Idén összeomlik a forint - állítja Felix Zulauf. A világhírű svájci befektetési bankár tavaly a font zuhanását jósolta meg az amerikai dollárral szemben, mint utóbb kiderült, teóriája helytálló volt. De mit jelent ez pontosan, mire számíthatunk? A Bors által megkérdezett szakértők szerint az üzemanyagok és a törlesztőrészletek tovább gyengülnek, ugyanakkor pozitív oldala is van a forint rohamos gyengülésének.

Az euró forintjegyzése a hétközbeni 300 fölötti szintről 290-ig süllyedt. A grafikon utolsó adataként a pénteki délelőtti, azaz az aznapi legmagasabb érték látható. Az lap alján található árfolyam a tegnap délutáni állapotot rögzítette
Fotó: MTI



– Mind az állam, mind a lakosság részéről megnövekedett deviza hitel törlesztőrészletre lehet számítani – magyarázta a közgazdász, aki szerint az import termékek beszerzési árai ugyan növekednek rohamos forint-gyengülés esetén, nem tudják a kereskedők a csökkenő kereslet miatt érvényesíteni áremelési szándékukat - mondta Adamecz Anna (Ecostat). Ezzel szemben Bod Péter Ákos egykori jegybank elnök szerint az árak felfelé kúszhatnak, aminek a hatására csökkenni fog a fogyasztás. Ez leginkább olyan termékekre lesz jellemző, amelyek nem helyettesíthetők mással (üzemanyag pl.), ráadásul a magyarok külföldre utazási kedvét is szegi a gyenge forint. – Korábban 300 forintot neveztünk volna bedőlésnek, és mégis itt vagyunk (korábban, 1994-98 között már volt nagy ingadozás) Jelenleg 400 forintos euró szintet nevezehetünk bedőlésnek. Az üzemanyag ára gyorsan reagál a változásra, mások csak később, 2-3 hónap alatt – véli a Magyar Nemzeti bank volt elnöke. A szakértők szerint pozitív oldala is van az értékvesztésnek: az exportőrök többet kapnak termékeikért, a hazánkba utazó turizmus megnőhet, sőt, a hazai mezőgazdaságnak is jót tehet a gyenge forint.
esztergályos


Előrejelzés tavaszig
Nem érdemes eurót venni, mivel szerintem hosszú távon (de már március-áprilisra) 270-280 forint körül stabilizálódhat a forint, ugyanakkor akinek eurója van, tartsa meg – noha a forint erősödés esetén veszíthet valamennyit – biztonsági tartaléknak jól jöhet - Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzőjét kérdeztük.

A szakzsargon szerint, a deviza "bedőlése” nem más, mint gyors és tartós gyengülése más értékmérőnek tekintett pénznemmel, a forint esetében például az euróval szemben. A Bors által megkérdezett szakértők úgy vélik: a forint 300-ról 320-350 forintos árfolyamra való visszaesése már drasztikus esésnek minősülne, hozzátéve, hogy a forint 3-4 hónapon át nem is erősödne.

Forrás: borsonline.hu

0 megjegyzés: