310 forintnál kezdődhetnek a tömeges hitelbedőlések - válságspirál jön?

A bankközi devizapiacon új történelmi rekord született, amikor kedd délben átlépte a 300 forintot az euró árfolyama, a délután folyamán pedig elérte a 303-as szintet. A hazai valuta igen meredek zuhanással érkezett 300 fölé. A csütörtöki 286 forintos mélypont után pénteken délelőtt már 298,91 is volt az euró. Szakértők szerint devizaválság, állam- és lakossági adósságválság jöhet.

...

Az élet 300 fölött: 15-20 százalékra nőhet a hitelek bedőlésének az aránya

A forint gyengülése jelentősen megnöveli a devizahitelesek nemfizetésének kockázatát, amely komoly veszélyt jelent a magyar gazdaság egészére. A Magyar Nemzeti Bank az ősszel elmérgesedett hitelválságot megelőzően 320 forintos euróárfolyamnál állapította meg azt az árfolyamhatárt, ahol a devizahitelek visszafizetésének kockázata drasztikus mértékben megugrik.


Aggódhatnak a bankok is: 310 forintos árfolyam fölött tömegesen dőlhetnek be a hitelek (Fotó: Járdány Bence)

A nemfizetések növekedése nem párhuzamosan követi az árfolyamgyengülést, hanem egy sávban még alacsony a hitelbedőlések aránya, ami Magyarországon eddig körülbelül 3-4 százalék volt az összes lakossági hitelhez viszonyítva, 320 forinton túl azonban 15-20 százalékra is nőhet hirtelen a hitel bedőlések száma – mondta el az Inforádió Aréna című műsorában az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója.

Heim Péter szerint azonban az MNB 320 forintos határa túlságosan magas, szerinte már 310 forintnál elkezdődhetnek a tömeges nemfizetések. Ráadásul a magyar állam is devizaadós, ugyanis a magyar államadósság 35-37 százaléka devizában van. Amennyiben az árfolyam elmozdulás miatt a devizárért visszafizetendő államadósság felmegy 40 százalékra, az automatikusan maga után vonja az ország leminősítését, ami több ezer milliárdos tőkekivonásra fogja kényszeríteni a külföldi befektetőket, ugyanis egy előre meghatározott magas kockázatnál, hogy a veszteséget minimalizálják automatikusan megindul a forinteszközök eladása.

Ez valószínűleg újabb árfolyamgyengüléshez vezet, és az egész folyamat egy lefelé tartó pénzpiaci-reálgazdasági sokká erősödik. Ennek a sokknak az egyik fő eseménye lehet például a hazai lakásárak drasztikus zuhanása, amely a bedőlő hitelek nyomán beinduló kényszerértékesítések következménye. Az ingatlanok elértéktelenedése újabb csapást mérhet a devizahitelesekre, ugyanis a hitelük alól gyakorlatilag kiolvad a biztosítékul lekötött ingatlan, ennélfogva vagy egy újabb ingatlan biztosítékként való bevonására, vagy a hitel kiváltására kényszerülnek, mint ahogyan azt a jenhitelek esetében már mostanában is láthatjuk.

Az legnagyobb probléma az, hogy a magyar jegybank a jelenlegi helyzetben valószínűleg nem képes gátat vetni az elszabaduló árfolyamnak a szokásos alapkamatemeléssel. Ha a jegybank a jelenlegi árfolyamnál kamatot emel, könnyen lehet, hogy az euró/forint árfolyam 400-ra ugrik, ugyanis megrendülhet a befektetők bizalma az ország fizetőképességét illetően és az ország a deviza-, az államadósság és a lakossági adósságválság hármas spiráljába kerülhet, amelyből évekig nem fog kilábalni – fejtette ki Heim.

....

Forrás: hirszerzo.hu

0 megjegyzés: