Továbbra is homály fedi a bajba jutott lakáshitelesek sorsát

Az állam átmeneti időre garanciavállalással segíti azokat, akik lakáshitelt vettek fel, majd a válság miatt, önhibájukon kívül, elvesztették munkahelyüket - közölte az ülést követő sajtótájékoztatón Daróczi Dávid kormányszóvivő. Részleteket azonban nem árult el, így nem tudni azt sem, mennyi pénzt különített el a kormány erre a célra, és pontosan kik élhetnek ezzel a lehetősséggel.

A kormányszóvivő beszámolójában a társadalomnak két csoportját említette, akiket súlyosan érint a forint gyengülése a külföldi devizákkal szemben, valamint a reálgazdasági válság hatásai. Az egyik súlyosan érintett csoport a devizahitelesek, akiknek a forintgyengüléssel növekszik a havi törlesztőrészletük. A másik csoport a lakáshitellel rendelkezők, akik az elmúlt években lakáshiteleket vettek fel, ők az állásuk elvesztése esetén nem fogják tudni fizetni a törlesztőrészleteket, és akár a házat is elárverezhetik a fejük fölül.

A devizahitellel rendelkezők megsegítése azért rendkívül fontos, mert az elmúlt években nagyon megnőtt a lakossági devizahitelek aránya: az összes hitelállományon belül a lakossági hitelek közel 60 százalékát jegyzik ma devizában. Tavaly novemberig összesen 2200 milliárd forint értékű hitelt helyeztek ki a bankok devizában, ami megközelítőleg a magyar GDP 9 százalékát teszi ki.

Állami garanciával segítenék ki a lakáshiteleseket

A mai kormánydöntés a lakáshiteleseket érinti, nem pedig általában a devizahiteleseket. Az állam nem vesz lakást, nem vállalja át a törlesztést, nem ad ajándékot, hanem a hitelezési kockázat csökkentése érdekében garanciát vállal kettő éves időszakra. Azaz az állam átmeneti időre a csökkentett összegű hitelrész mellé kész garanciát adni azoknak, akik lakáshitelt vettek fel az elmúlt években és önhibájukon kívül munka nélkül maradnak.

Tehát csak átmeneti segítségről lesz szó, legfeljebb kettő évről, garanciavállalásról, és a bankokkal kialkudott alacsonyabb törlesztőrészletekről. A lakáshitelesek tehát ennek értelmében csökkentett törlesztőrészletet kérhetnek a banktól, és az így keletkezett különbözet "mögé a kormány garanciát tesz", hogy ne nőjjön a bank kockázata és belemenjen a szerződés átmeneti módosításába. A jövő héten várható kormánydöntés minden lakáskölcsönre érvényes lesz, függetlenül attól, hogy forintban vagy devizában vették fel.

Az állami segítség részleteire irányuló kérdésekre válaszolva a kormányszóvivő türelmet kért, mint mondta, még vizsgálják a lehetőségeket, és a bankokkal való egyeztetések sikeressége érdekében nem szolgálhat részletekkel, emellett a bankok hozzáállásán is múlik, melyik konstrukció valósul meg végül.

Nem sok részlet derült ki

A kormányszóvivő annyit elárult, hogy amikor valaki még a csökkentett törlesztőrészletet sem fizeti - amit azért lehetett csökkenteni, mert a különbözet mögé garanciát vállalt az állam - és a hitel a bedőlés felé közeledik, akkor a lakáshitelest még az állami garancia sem mentheti meg attól, hogy a bank elárverezze a lakást. A hitel bedőlése esetén tehát a bank eladja a lakást, és az állami garanciaalapból lehívja azt a különbözetet, amennyivel csökkentette az állam közreműködésével a bedőlt adós havi törlesztőrészleteit.

Az állami garanciavállalásnak köszönhetően a bank kockázata nem fog nőni az törlesztőrészlet csökkentésével, mert a csökkentéssel előálló különbség visszafizetésére garanciát vállal az állam, vagyis, ha nem az adós később, akkor az állam fogja kifizetni a hitel bedőlése esetén.

Az államháztartás szempontjából a kiadás nem most jelentkezik, így az államháztartás hiányát nem most növeli a garanciára elkülönített tétel, hanem akkor, amikor a folyamat eljut abba a szakaszba, hogy le kell hívnia a banknak a garantált összeget.

Azt viszont egyelőre nem tudni, hogy mennyi pénzt különített ela kormány erre a célra, és pontosan kik kérhetnek állami garanciát. Csak azok, akik a terv életbe lépése után veszítik el a munkájukat, vagy azok is, akik már munkanélküliek. "Ez nagyon jó lehetőséget jelent egy szűk rétegnek, iagz, azt még nem tudni, pontosan kiket és milyen feltétellel érint" - mondta lapunknak a hitelközvetítéssel foglalkozó Benks Kft. igazgatója hozzátéve, hogy érdemes azért érdemes körülnézni a piacon. Mint Lippner Tamás mondta, jelentős megtakarítás érhető el azzal, ha egy másik banknál kiváltja az adós a lakáshitelét.

A devizahiteleseket érintő javaslatok

A kormány múlt ősszel megállapodott a bankokkal a devizahitelesek védelméről. A bankok akkor vállalták, hogy lehetőséget adnak a törlesztőrészletek csökkentésére, vagy a futamidő meghosszabbításával, vagy a futamidőn belüli költségáthelyezés lehetőségével. Emellett azt is vállalták a bankok, hogy a devizaalapú kölcsön forinthitellé alakításánál nem számítanak fel külön eljárási díjat.

A mai kormányülésen elhangzott az a javaslat, hogy megállapodásnak azokat az elemeit, amelyek csak december végéig voltak érvényben, továbbra is maradjanak érvényben, erről is egyeztetéseket kezdett a kormány a hét elején a pénzintézetekkel.


Forrás: hirszerzo.hu

0 megjegyzés: