Február tizedikétől már elérhető lesz a cégek életét megkönnyítő "jó adózók listája"

Február tizedikétől már elérhető lesz az adóhivatal honlapján a „jó adózók listája". Az adatbázisban valamennyi olyan céges adózó szerepel majd, amely megfelel a szigorú feltételeknek (nincs semmilyen adótartozása, nem áll végelszámolási eljárás alatt), és időben kérte felkerülését a „dicsőséglistára”.

A szakértők szerint az adatbázis jelentős könnyítést hoz majd a cégek életében. Az idei évtől ugyanis közbeszerzéseken a nyertes ajánlattevő csak akkor fizethet ki havi kétszázezer forintnál nagyobb nettó (áfa nélküli) összeget alvállalkozóinak, ha azok vagy hivatalos APEH-papírral (úgynevezett nullás igazolással) bizonyítják, hogy nincs adótartozásuk, vagy szerepelnek az adatbázisban. A listára kerüléssel tehát a vállalkozások megszabadulnak a nullás igazolások beszerzésének a nyűgjétől.

Aki eddig nem neszelte meg a kedvező lehetőséget, a február 10-i közzétételről már lemaradt. Az APEH ugyanis a kérelem benyújtásának hónapját követő hónap 10-ik napján veszi fel az adózót a listára. Ennek az adózónak azonban a következő „turnusban" már újra lesz esélye a bejutásra.

Ha az adózó nem felel meg valamennyi feltételnek, az APEH ötnapos határidővel lehetőséget biztosít a hiány pótlására. Ha azonban az adatbázisba történő felvétel után változik meg az adózó helyzete úgy, hogy már nem felel meg a feltételeknek, automatikusan kikerül az adatbázisból. Erről az adóhatóság elektronikus úton és írásban is értesíti a póruljártat. A helyzet rendezése után újabb kérelem benyújtásának nincs semmi akadálya, és a vállalkozás akár már a következő havi adatbázisba bekerülhet.


Forrás: vg.hu

0 megjegyzés: