Az állam kisegíti a lakáshiteleseket?

A kormány és az ellenzék is segíteni akar a reménytelen adósokon, de senki nem tudja még, hogy miből.

A törlesztőrészleteket fizetni képtelen adósoknak adhat némi reményt Gyurcsány Ferenc kormányfő tegnapi bejelentése, miszerint az állam átmeneti időre beszállna az adós helyett a lakáshitel törlesztésébe.

Horváth Csaba szocialista fővárosi polgármester-helyettes és országgyűlési képviselő szerint nem lehet pontosan megmondani, hogy hány embernek dőlt be ebben a negyedévben a lakáshitele.

Jól jöhet a segítség. Az anyagi segítség csak azoknak járna, akik a hitelválság miatt nem tudják fizetni a részleteket

„A jövő héten a bankoktól meg fogjuk kapni azokat az adatokat, hogy eddig hányan jelentkeztek feléjük, hogy nem tudnak fizetni. Így azt se lehet még megmondani, hogy az új költségvetésben mekkora pénzt kéne a felállítandó lakásgarancia-alapba félretenni. Annyi már most biztos, hogy csak rövid távú, maximum egyéves átvállalásról lehet szó, amíg az érintett családok rendezni tudják az anyagi helyzetüket” – mondta lapunknak a politikus.

„Csak azokat tudjuk támogatni, akik kifejezetten a gazdasági világválság miatt kerültek kiszolgáltatott helyzetbe. A kormány a devizahitelesek megsegítése mellett az építőipart támogató programját is elindítaná, hiszen itt közel félmillió munkahelyet kellene valahogy megmentenünk” – érvelt Horváth a programról.

Bencsik János fideszes képviselő és tatabányai polgármester szerint a kormány tervei messze nem elegendőek a hatékony segítséghez. „Az állami garancia jó, de nem új ötlet. A lakástulajdonos is jobban járna, ha nem a bank, hanem az állami végrehajtó árverezné el a feje fölül az ingatlant, hiszen így biztosan többet kapna érte.

A Fidesz szerint meg kell találni a forrásokat ahhoz, hogy az önkormányzatok újra elkezdhessenek szociális bérlakásokat építeni” – mondta Bencsik.

A polgármester tapasztalatai szerint a lakáshitelek mellett legalább ilyen fontos lenne a gyorshiteleket felvett adósok megsegítése is, akik csak a rezsiszámlák miatt vettek fel pénzt, és a hihetetlen kamatokat követelő bankok miatt kerülnek adósságcsapdába.

Forrás: blikk.hu


0 megjegyzés: