Nem volt népszerű a kedvezményes devizahitel-előtörlesztés a banki ügyfelek körében. Az elemzők szerint nem véletlenül, milliókat is bukhatott ugyanis az, aki a hitelfelvételkor érvényes árfolyamnál jóval gyengébb forint mellett fizette vissza kölcsöne egy részét.

A várakozásokkal szemben csak kevés devizahiteles élt a kedvezményes előtörlesztés lehetőségével az elmúlt hetekben-hónapokban – tudta meg lapunk. Mint ismert, a Pénzügyminisztérium és a bankok tavaly őszi – nem kötelező jellegű – megállapodása értelmében a pénzintézetek kedvezményt nyújthatnak a devizaadósoknak, ha hiteltartozásuk egy részét idő előtt ki szeretnék fizetni (ennek elméletileg lenne értelme, hiszen ezáltal csökkenne a havi törlesztőrészlet). Amúgy az előtörlesztés díjai igen magasak, a költség egy tízmillió forintos devizakölcsön esetében akár a 200-250 ezer forintot is elérheti.

Ennek ellenére lanyha érdeklődésről számoltak be a lehetőség iránt lapunknak a pénzintézetek. „Január közepéig bankunk nem tapasztalt kiugró növekedést a kedvezményes lehetőségek iránti igényekben” – közölte lapunkkal az OTP sajtóosztálya. A bank január végéig elengedte az ügyfeleknek az előtörlesztési díjat mind a jelzálog-fedezetű, mind a fedezet nélküli kölcsönök esetében, sőt, még a forintalapú hiteleket is díjmentesen lehetett a hónap végéig visszafizetni. Szórványos érdeklődésről számolt be a december végéig díjmentes előtörlesztést biztosító Erste Bank, K&H Bank és MKB Bank is.

Elemzők szerint a lanyha érdeklődés fő oka, hogy nem feltétlenül éri meg a kölcsönöket éppen olyankor előtörleszteni, amikor a hiteldevizák – vagyis az euró, a svájci frank, a japán jen – árfolyama erős a forinthoz képest. Ezekben az időszakokban ugyanis a devizában nyilvántartott tőketartozás (vagyis a még ki nem fizetett kölcsönrész) forintban számolt értéke is nagyobb, tehát komolyabb összegű kölcsön visszafizetésekor akár több millió forintot is bukhat az ügyfél. Hogy ez a veszteség mekkora tud lenni, mutatja, hogy az a devizaadós például, aki tavaly késő tavasszal-nyáron vett fel kölcsönt, huszonöt százalékot bukott egy eurós, harmincötöt egy frankos, és közel hetvenet egy jenes hitelen.


Forrás: vg.hu

0 megjegyzés: