Bedőlhet Las Vegas? Fogynak a turisták, zuhannak az ingatlanárak

A gazdasági válság elérte Las Vegast is. Amióta 1855-ben a mormonok megalapították, a város egyedi és különleges helyet foglal el az amerikai kollektív képzeletben. Azonkívül, hogy kultikus filmek százait ihlette meg, ez az egyetlen hely, ahol mindig is legális volt a prostitúció és ahol egy óra alatt lehet házasodni és elválni.
A legutóbbi 20 év fellendülése megállíthatatlannak látszott. Az Egyesült Államokban itt volt a legalacsonyabb a munkanélküliség, mindenhol építkezések folytak, a város 140 ezer szállodai szobával és 40 millió évi látogatóval dicsekedhetett. Minden évben 10 új iskolát avattak az újabb bevándorlók gyerekeinek fogadására. Jöttek szegények és gazdagok, fehérek és feketék, ázsiaiak a biztos munka vagy a további gazdagodás reményében - írta a Corriere della Sera című olasz napilap. 2008 második felétől azonban a szerencse kereke megakadt. Az ingatlanárak hirtelen zuhanni kezdtek, kevesebb lett a turista és leálltak az építkezések. Az első, amely elküldte munkásait, az Echelon Las Vegas volt, amely az építészei szerint a világ legnagyobb szállodája lett volna, hat épületből álló, ötezer szobás hotelkomplexum, amelyeket parkok, uszodák, éttermek, színházak, kaszinók kötöttek volna össze. Öt milliárd dollárt szándékoztak belefektetni, de a pénz elfogyott és senki sem tudja, hogy folytathatják-e majd az építkezést. Egy évi munkával csupán 12 emelet épült meg belőle. A dominóelv alapján más építkezések is hasonló sorsra jutottak.

Ma a város negatív rekordjairól híres. Itt a legtöbb a középiskolát otthagyó fiatalok aránya, itt van a legtöbb betegbiztosítás nélküli ember és a nemzeti átlag duplájára nőtt az öngyilkosok száma. Tény, hogy a városnak nem először kell válsággal szembenéznie, de a két előző, a kilencvenes évek végi és a 2001. szeptember 11. utáni átmeneti volt és csak a turizmust érintette. Michael Green történész szerint "a válság tudatára ébresztette az embereket, hogy a virágzás csak illúzió volt. Az ismeretlen jövő satuba szorította a várost, amely mindig csak a mának élt és senki sem tudja, milyen lesz az új Las Vegas lelke és arca" - mondta.

Forrás: ingatlanmenedzser.hu

0 megjegyzés: