A gazdasági világválság nagy vesztesei között fogják számon tartani a jövő krónikái azokat, akik a közeljövőben mennek nyugdíjba. A nyugdíjalapok ugyanis óriási összegeket buktak az elmúlt év során.

Döbbenetes eredményt hozott a legutóbbi kárfelmérés (nehéz más kifejezést használni) a nyugdíjalapok terén. A tavalyi év folyamán vagyonuk 19 százalékát vesztették el az alapok, ami világszerte összesen 5 000 milliárd dollár elpárolgását jelentette.

Az adatok azért is megdöbbentőek, mert a korábbi években remekeltek a nyugdíjalapok: 2007 végéig az ötéves átlaghozam évi 12 százalék volt. Ehhez képest az idei évet a 2005-ös szintekről kezdhetik újra az alapok - vagyis sarkosan fogalmazva 3-4 év elveszett a működésük eredményéből és a nyugdíjasok pénzéből.

A nyugdíjalapok eszközeinek mértéke ezzel az átlagos GDP 61 százalékára csökkent a tavalyi 72 százalék után: ilyen rossz arány utoljára 1996-ban fordult elő. A hatalmas veszteségek ellenére is rendkívül dinamikusan fejlődő üzletág maradt a nyugdíjalapok piaca, de a kormányzatoknak át kell gondolniuk hogyan lehetne jobban szabályozni az alapok működését. Jó példaként lebeghet a többiek szeme előtt Németország, ahol a nyugdíjalapok még növekedni is tudtak tavaly, köszönhetően annak, hogy a vagyon nagyon nagy részét állampapírokba fektetik, melyek jóval biztonságosabbak, még ha a növekedési potenciáljuk nem is olyan nagy.


Forrás: penzcentrum.hu

0 megjegyzés: