Addig nyújtozkodj, ameddig a takaród ér! - szól a régi mondás, amit bizony sokan elfelejtenek, és könnyen adóságba vágják magukat.


A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) önmérsékletre inti a pénzügyi intézményeket. A PSZÁF körlevélben hívja fel a szolgáltatók figyelmét arra, hogy felelősségteljesebben nyújtsanak hitelt a karácsonyi időszakban, és ne buzdítsák a lakosságot erejüket meghaladó hitelfelvételre.


A PSZÁF – a felügyelet honlapján is elérhető – felhívásának szükségességét azzal a már évek óta tapasztalható jelenséggel indokolja, hogy a karácsonyi ünnepek előtt a lakosság hitelfelvételi hajlandósága jelentősen megnövekszik. A keresletet a szolgáltatók rendkívül kedvező hitelfelvételi lehetőségekkel – 0 százalékos THM, önrész nélkül kínált áruhitel, fizetőképesség ellenőrzésének mellőzése – élénkítik tovább. A bő termékkínálatnak és az ahhoz kapcsolódó rendkívüli hitelakcióknak sok háztartás nem tud ellenállni, a törlesztést a későbbiekben azonban sokszor csak nagy nehézségek árán, vagy egyáltalán nem tudják teljesíteni és többen adósságspirálba kerülnek – áll a PSZÁF körlevelében.

A felügyelet úgy véli, a jelenlegi nehéz pénzügyi helyzetben különösen fontos, hogy a lakosság eladósodottsági szintje ne emelkedjen nagymértékben, további hitelfelvétele ne vezessen tömeges fizetési problémákhoz. Ez ugyan a fogyasztók megfontolt döntésein is múlik, de a szolgáltatók megfelelő önmérséklete és felelős hitelezési magatartása is elengedhetetlen a negatív folyamatok megállításához a PSZÁF szerint.

A felügyelet ezért felhívja a hitelintézetek és a pénzkölcsönt, áruhitelt nyújtó pénzügyi vállalkozások figyelmét arra, hogy kereskedelmi kommunikációjukban ne buzdítsák a fogyasztókat anyagi lehetőségeiket meghaladó, felelőtlen hitelfelvételre, továbbá fordítsanak kiemelt figyelmet ügyfeleik hitelképességének vizsgálatára.


Forrás: hvg.hu


A hitelfelvételre a rengeteg termék, a vonzó csomagolás, a reklámok, az ingyen elviheti...... és még ki tudja mik ösztönöznek. Máskor is nagy a csábítás, de így karácsony közeledtével talán fokozódik a csábítás és a csábulás is.
Mert sokan azt hiszik(hisszük), csak a drága ajándékkal fejezhetjük ki a szeretetet. Pedig sokan, sokszor elmondják, hogy nem így van, de valahogy nem hisszük el, és sokan bizony erőn felül vásárolják az ajándékokat, később pedig keservesen nyögik a részleteket.

0 megjegyzés: