Jó hír a svájci frank hiteleseknek

Csökkenhetnek a kamatok a svájci frank gyengülése miatt.


A frankhitellel rendelkezőket két jó hír is megnyugtathatta az elmúlt napokban. Egyrészt a forint erőre kapott, továbbá a svájci frank gyengült, miután további kamatvágásokat kezdenek beárazni a befektetők.

A svájci frank kedden veszített értékéből a dollárhoz és az euróhoz képest a hírre, miszerint a svájci központi banknak (SNB) még további mozgástere van a kamatcsökkentésre. A monetáris politikának meg kell őriznie a következő hónapokban is expanzív jellegét - fejtette ki Jean-Pierre Roth, az SNB elnöke. Ezt megalapozhatja az, hogy az infláció 2 százalékos szint alatt mozog.

Tovább csökkenhet a svájci kamatszint

Az elemzők várakozása szerint a svájci nemzeti bank ismét csökkenti majd az irányadó kamatot, várhatóan a következő hónap elején. A bank meglepetésre a múlt héten egy százalékponttal szállította le az irányadó kamatot, azt 1 százalékra mérsékelte, hogy elkerülje a gazdasági recessziót.

A svájci gazdaság a központi bank szeptemberi becslése szerint az idén 1,5-2 százalékkal bővülhet, de az elmúlt két hónapban felerősödtek a növekedési kockázatok. A bank 2009-re nem adott ki semmilyen gazdasági előrejelzést.

Erősebb lett a forint

A várható kamatcsökkentés és az alpesi ország devizájának gyengülése mellett a frankhitellel rendelkezőknek további jó hír, hogy a forint az elmúlt két napban erőre kapott, és az euró jegyzése egészen 260 forintig süllyedt. Szakemberek hangsúlyozzák, hogy az MNB kamatcsökkentésére jól reagált a piac, a befektetőkben pedig az elmúlt hetekben nőtt a bizalom Magyarország iránt.

Forrás: ecoline.hu

0 megjegyzés: