Hitel nulla százalékos kamatra

A hazai piacon újdonság, külföldön már működik hasonló, onnét jött az ötlet az iwiw alapító Petrovics Péternek és a volt bankár Szabó Károlynak. Az ötlet minden esetre érdekes, és bizonyára nagy érdeklődésre számíthatnak, de hogy mennyire lesz életképes, az majd kiderül.

hvg.hu: Technikailag miként bonyolódik ez? Milyen rendszer áll mögötte?

Sz. K.: A mikro- vagy nanohitelezés rengeteg kisösszegű transzferrel működik, ezért a számlafenntartási és tranzakciós költségek csökkentése miatt egy központi számlára kerül majd ügyfeleink pénze. Ez a pénz sosem lesz a miénk, akkor már betétnek minősülne, mi pedig ilyet nem is szedhetünk. A központi számlára érkező összegeket az ügyfelek személyes kontóján tartjuk számon, amelyet a nap huszonnégy órájában frissülve lát az interneten.

A kölcsönkérő már a hirdetése közzétételekor tisztázza, hogy mennyi pénzt és milyen futamidőre szeretne felvenni. 100 ezer és 3 millió forint közötti összeget kérhet kölcsön, maximum 36 hónapra. A hitelkérelmére az ismerősöktől beérkezett kölcsönt azután lehívhatja saját bankszámlájára. Magánszemélyként teszi ezt, csak utána vállalkozására fordítja. Azután a hitelezőknek a rájuk eső törlesztőrészletet minden hónapban egyben szedjük be csoportos beszedéssel és osztjuk szét közöttük. Erre az egészre új számlavezetési, könyvelési rendszert kellett fejlesztenünk, nyilvántartásunk olyan, mint egy banké.

hvg.hu: Jelenleg tehát kamat nélkül zajlik a kölcsönzés.

Sz. K.: A hazai modellben egyelőre igen. De másutt már megjelent a licit, vagyis a hitelezők versenyezhetnek az ügyfélért: a legalacsonyabb kamatot kínáló hitelezők kerülnek be a hitelezői körbe. A hazai szabályozást, amely szerint magánszemély nem adhat hitelt kamatra, nagyon merevnek tartjuk, ez lefojtja a piacot. Pedig éppen a személyes kölcsön előnye, hogy azok a rendszerből fakadó kockázatok, amelyek a hitelválságnál felmerültek, itt nem léteznek. És a kamatra adott személyes kölcsön társadalmi veszélyességét sem látjuk, ugyanakkor növelné a szolidaritást. Kamatra szükség van ahhoz, hogy a hitelező ne veszítsen többet, mintha banki folyószámlán lenne a pénz. Na persze nem az uzsorakamatról beszélek, hiszen az mindenhol törvénytelen.





A teljes interjút a hvg oldalán olvashatjuk a noba.hu alapítóival

0 megjegyzés: