A napokban közzétett statisztika szerint szeptember végén már 900 ezer mulasztás szerepelt az adósságnyilvántartási rendszerben., és ez várhatóan tovább fog emelkedni a az árfolyam emelkedések és hitelkamatok emelkedése miatt.
A penzcentrum.hu elkészített egy összeállítást, mivel, hogyan is lehet csökkenteni a kiadásokat:

Amiből lehet faragni és amiből nem...

A háztartási kiadások összetétele családonként eltérő lehet, de az egyes tételek szinte minden család költségvetésében szerepelnek. A lakásfenntartás költségeire (hitel+rezsi), az élelmiszerekre, az élvezeti cikkekre, a közlekedésre, a ruházati termékekre, a szórakozásra és a kultúrára szánt összegek nagyban lefedik a háztartások bevételeit.

Vízfogyasztás - Azt kell megvizsgálni, hogy az egyes tételek melyikéből tudunk faragni és nem mellékesen milyen összeg szabadítható fel ezáltal. A rezsi csökkentésére számos praktikus megoldást találhatunk. A vízfogyasztás csökkenthető a mosogatógép kiiktatásával, ha a víztakarékos kézi mosogatásra állunk át. Ellenőrizzük a csapokat és a csöveket, valamint ne használjunk a mosógépen fél-programot.

Áram felhasználás - Az alacsony hőfokon történő mosással áramot is spórolhatunk, de tovább csökkenthető az áramfogyasztás egy takarékos hűtővel és a használaton kívüli műszaki cikkek kikapcsolásával. Egy-egy világító led a videón, a DVD-lejátszón, vagy az egyéb audio berendezéseken teljesen feleslegesen fogyasztják az áramot.

Fűtés - Az egyenletes fűtéssel és a normál szobahőmérséklettel való megelégedéssel sokat spórolhatunk a gázszámlán. Bár az üzemanyagárak csökkentek az elmúlt két hónapban, ha spórolni szeretnénk az üzemanyagra szánt összegeken, akkor ritkábban üljünk az autóba és vezessünk takarékos üzemmódban.

Élelmiszer - Az élelmiszerekkel kapcsolatban egy kicsit nehezebb a helyzet, de a nagybevásárlások során ezreket spórolhatunk az édességek, a ropogtatni valók és az más egyébként nem feltétlenül szükséges termékeken. Az élvezeti cikkek tekintetében más a helyzet, jó alkalom lehet ez a dohányzásról való leszokásra és az alkoholos italokra szánt összegek csökkentésére.

Ruhatár - A ruhatárunk felújítását halasszuk egy picit későbbre, a szórakozásra és a kultúrára pedig mindenki a maga ízlése és belátása szerint költsön. A karácsonyi bevásárlás előtt érdemes átgondolni, hogy kinek milyen ajándékot vásárolunk, az erre szánt keretet úgy határozzuk meg, hogy ne veszélyeztesse a januári törlesztésünket.

Hitelátváltás - A bankok statisztikái szerint a legtöbben az iskolakezdést és a karácsonyi ünnepeket követő hónapban esnek késedelembe. Aki mégis a takarékoskodás és a nadrágszíj megszorítása mellett dönt, az elkerülheti ezt a veszélyt. Amennyiben az árfolyamok kedvezőtlen alakulása hosszú hónapokig is eltart, úgy a kedvezőbb kamatfeltételek miatt a frankhitelek euró alapúra történő váltása is számításba jöhet a közeljövőben.


Szép ez a lista, szó se róla. De nem nem tudom, van-e még ezekben annyi lehetőség, hogy fedezze a magasabb terheket.
Sajnos generációk nőttek fel úgy, hogy nem tudnak a pénzzel bánni. A pénzkezelést meg kell tanítani, már az általános iskolában érdemes lenne elkezdeni.

0 megjegyzés: