Addig nyújtozkodj, ameddig a takaród ér! - szól a régi mondás, amit bizony sokan elfelejtenek, és könnyen adóságba vágják magukat.


A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) önmérsékletre inti a pénzügyi intézményeket. A PSZÁF körlevélben hívja fel a szolgáltatók figyelmét arra, hogy felelősségteljesebben nyújtsanak hitelt a karácsonyi időszakban, és ne buzdítsák a lakosságot erejüket meghaladó hitelfelvételre.


A PSZÁF – a felügyelet honlapján is elérhető – felhívásának szükségességét azzal a már évek óta tapasztalható jelenséggel indokolja, hogy a karácsonyi ünnepek előtt a lakosság hitelfelvételi hajlandósága jelentősen megnövekszik. A keresletet a szolgáltatók rendkívül kedvező hitelfelvételi lehetőségekkel – 0 százalékos THM, önrész nélkül kínált áruhitel, fizetőképesség ellenőrzésének mellőzése – élénkítik tovább. A bő termékkínálatnak és az ahhoz kapcsolódó rendkívüli hitelakcióknak sok háztartás nem tud ellenállni, a törlesztést a későbbiekben azonban sokszor csak nagy nehézségek árán, vagy egyáltalán nem tudják teljesíteni és többen adósságspirálba kerülnek – áll a PSZÁF körlevelében.

A felügyelet úgy véli, a jelenlegi nehéz pénzügyi helyzetben különösen fontos, hogy a lakosság eladósodottsági szintje ne emelkedjen nagymértékben, további hitelfelvétele ne vezessen tömeges fizetési problémákhoz. Ez ugyan a fogyasztók megfontolt döntésein is múlik, de a szolgáltatók megfelelő önmérséklete és felelős hitelezési magatartása is elengedhetetlen a negatív folyamatok megállításához a PSZÁF szerint.

A felügyelet ezért felhívja a hitelintézetek és a pénzkölcsönt, áruhitelt nyújtó pénzügyi vállalkozások figyelmét arra, hogy kereskedelmi kommunikációjukban ne buzdítsák a fogyasztókat anyagi lehetőségeiket meghaladó, felelőtlen hitelfelvételre, továbbá fordítsanak kiemelt figyelmet ügyfeleik hitelképességének vizsgálatára.


Forrás: hvg.hu


A hitelfelvételre a rengeteg termék, a vonzó csomagolás, a reklámok, az ingyen elviheti...... és még ki tudja mik ösztönöznek. Máskor is nagy a csábítás, de így karácsony közeledtével talán fokozódik a csábítás és a csábulás is.
Mert sokan azt hiszik(hisszük), csak a drága ajándékkal fejezhetjük ki a szeretetet. Pedig sokan, sokszor elmondják, hogy nem így van, de valahogy nem hisszük el, és sokan bizony erőn felül vásárolják az ajándékokat, később pedig keservesen nyögik a részleteket.

Szokatlanul magas kamatot kínálnak a bankok a befektetőknek.

Érdemes azonban körülnézni, melyik konstrukció az, ami leginkább megfelel céljainknak, mennyi időre tudjuk lekötni pénzünket, és mekkora összeget tudunk félretenni. Könnyen lehet, hogy a látszatra magas kamattal mi nem járunk jól, mert pl. csak rövid távra szól, vagy az is lehet, hogy a tv-ben, rádióban hallott kamat, csak magas tőke elhelyezésre érvényes.

Ha nincs időnk végigjárni a bankokat, végig böngészni az internetes portálokat, akkor legjobb, ha megkérdezünk egy pénzügyi tanácsadót, aki napi szinten foglalkozik pénzügyekkel.


Addig is némi tájékozódást adhat az ecolin.hu összefoglalója.

Rövid futamidő

Bank

Kamat (%)

Futamidő

Minimális összeg (Ft)

Raiffeisen

13,50

4 hónap

100 000

Erste

13,50

3 hónap

100 000

Unicredit

13,50

3 hónap

50 000

K&H

13,13

3 hónap

50 000

CIB

13,00

3 hónap

50 000

Budapest Bank

13,00

4 hónap

100 000

Allianz

13,00

2 hónap

50 000

MKB

12,95

3 hónap

50 000

OTP

12,00

4 hónap

1 000 000

FHB

11,50

3 hónap

100 000

OTP

10,00

4 hónap

100 000


Hoszabb futamidő

Bank

Kamat (%)

Futamidő

Minimális összeg (Ft)

OTP

13,00

9 hónap

1 000 000

KDB

12,76

100 hét

-

KDB

12,26

50 hét

-

MKB

11,95

9-12 hónap

50 000

Raiffeisen

11,50

9 hónap

100 000

Unicredit

11,25

12 hónap

250 000

OTP

11,00

9 hónap

100 000

FHB

11,00

12 hónap

100 000

CIB

10,50

12 hónap

50 000

Végre megszavazta a parlament az új örökösödési illetékről szóló törvényt.

A gyermek, a házastárs és a szülő részére illetékmentessé teszi az öröklött vagyonnak azt a részét, amelynek tiszta (terhekkel csökkentett) értéke nem több 20 millió forintnál.

A számításnál a teljes vagyonból előbb a lakás lesz illetékmentes, és ha marad még a 20 millió forintból, akkor az egyéb vagyon is illetékmentes lehet. Ezt a szabályt a jövő év első napján illetékkiszabásra benyújtott ügyekben kell alkalmazni, de megengedi a módosítás azt is, hogy a még jogerősen el nem bírált ügyekben is a kedvezőbb szabályt alkalmazza a hatóság.

Már nagyon ideje volt ennek a módosításnak, hisz, nagyon sok embernek komoly terhet jelentett az összeg kifizetése.

Csökkenhetnek a kamatok a svájci frank gyengülése miatt.


A frankhitellel rendelkezőket két jó hír is megnyugtathatta az elmúlt napokban. Egyrészt a forint erőre kapott, továbbá a svájci frank gyengült, miután további kamatvágásokat kezdenek beárazni a befektetők.

A svájci frank kedden veszített értékéből a dollárhoz és az euróhoz képest a hírre, miszerint a svájci központi banknak (SNB) még további mozgástere van a kamatcsökkentésre. A monetáris politikának meg kell őriznie a következő hónapokban is expanzív jellegét - fejtette ki Jean-Pierre Roth, az SNB elnöke. Ezt megalapozhatja az, hogy az infláció 2 százalékos szint alatt mozog.

Tovább csökkenhet a svájci kamatszint

Az elemzők várakozása szerint a svájci nemzeti bank ismét csökkenti majd az irányadó kamatot, várhatóan a következő hónap elején. A bank meglepetésre a múlt héten egy százalékponttal szállította le az irányadó kamatot, azt 1 százalékra mérsékelte, hogy elkerülje a gazdasági recessziót.

A svájci gazdaság a központi bank szeptemberi becslése szerint az idén 1,5-2 százalékkal bővülhet, de az elmúlt két hónapban felerősödtek a növekedési kockázatok. A bank 2009-re nem adott ki semmilyen gazdasági előrejelzést.

Erősebb lett a forint

A várható kamatcsökkentés és az alpesi ország devizájának gyengülése mellett a frankhitellel rendelkezőknek további jó hír, hogy a forint az elmúlt két napban erőre kapott, és az euró jegyzése egészen 260 forintig süllyedt. Szakemberek hangsúlyozzák, hogy az MNB kamatcsökkentésére jól reagált a piac, a befektetőkben pedig az elmúlt hetekben nőtt a bizalom Magyarország iránt.

Forrás: ecoline.hu

Jól elintézték ......


A napokban közzétett statisztika szerint szeptember végén már 900 ezer mulasztás szerepelt az adósságnyilvántartási rendszerben., és ez várhatóan tovább fog emelkedni a az árfolyam emelkedések és hitelkamatok emelkedése miatt.
A penzcentrum.hu elkészített egy összeállítást, mivel, hogyan is lehet csökkenteni a kiadásokat:

Amiből lehet faragni és amiből nem...

A háztartási kiadások összetétele családonként eltérő lehet, de az egyes tételek szinte minden család költségvetésében szerepelnek. A lakásfenntartás költségeire (hitel+rezsi), az élelmiszerekre, az élvezeti cikkekre, a közlekedésre, a ruházati termékekre, a szórakozásra és a kultúrára szánt összegek nagyban lefedik a háztartások bevételeit.

Vízfogyasztás - Azt kell megvizsgálni, hogy az egyes tételek melyikéből tudunk faragni és nem mellékesen milyen összeg szabadítható fel ezáltal. A rezsi csökkentésére számos praktikus megoldást találhatunk. A vízfogyasztás csökkenthető a mosogatógép kiiktatásával, ha a víztakarékos kézi mosogatásra állunk át. Ellenőrizzük a csapokat és a csöveket, valamint ne használjunk a mosógépen fél-programot.

Áram felhasználás - Az alacsony hőfokon történő mosással áramot is spórolhatunk, de tovább csökkenthető az áramfogyasztás egy takarékos hűtővel és a használaton kívüli műszaki cikkek kikapcsolásával. Egy-egy világító led a videón, a DVD-lejátszón, vagy az egyéb audio berendezéseken teljesen feleslegesen fogyasztják az áramot.

Fűtés - Az egyenletes fűtéssel és a normál szobahőmérséklettel való megelégedéssel sokat spórolhatunk a gázszámlán. Bár az üzemanyagárak csökkentek az elmúlt két hónapban, ha spórolni szeretnénk az üzemanyagra szánt összegeken, akkor ritkábban üljünk az autóba és vezessünk takarékos üzemmódban.

Élelmiszer - Az élelmiszerekkel kapcsolatban egy kicsit nehezebb a helyzet, de a nagybevásárlások során ezreket spórolhatunk az édességek, a ropogtatni valók és az más egyébként nem feltétlenül szükséges termékeken. Az élvezeti cikkek tekintetében más a helyzet, jó alkalom lehet ez a dohányzásról való leszokásra és az alkoholos italokra szánt összegek csökkentésére.

Ruhatár - A ruhatárunk felújítását halasszuk egy picit későbbre, a szórakozásra és a kultúrára pedig mindenki a maga ízlése és belátása szerint költsön. A karácsonyi bevásárlás előtt érdemes átgondolni, hogy kinek milyen ajándékot vásárolunk, az erre szánt keretet úgy határozzuk meg, hogy ne veszélyeztesse a januári törlesztésünket.

Hitelátváltás - A bankok statisztikái szerint a legtöbben az iskolakezdést és a karácsonyi ünnepeket követő hónapban esnek késedelembe. Aki mégis a takarékoskodás és a nadrágszíj megszorítása mellett dönt, az elkerülheti ezt a veszélyt. Amennyiben az árfolyamok kedvezőtlen alakulása hosszú hónapokig is eltart, úgy a kedvezőbb kamatfeltételek miatt a frankhitelek euró alapúra történő váltása is számításba jöhet a közeljövőben.


Szép ez a lista, szó se róla. De nem nem tudom, van-e még ezekben annyi lehetőség, hogy fedezze a magasabb terheket.
Sajnos generációk nőttek fel úgy, hogy nem tudnak a pénzzel bánni. A pénzkezelést meg kell tanítani, már az általános iskolában érdemes lenne elkezdeni.

A hazai piacon újdonság, külföldön már működik hasonló, onnét jött az ötlet az iwiw alapító Petrovics Péternek és a volt bankár Szabó Károlynak. Az ötlet minden esetre érdekes, és bizonyára nagy érdeklődésre számíthatnak, de hogy mennyire lesz életképes, az majd kiderül.

hvg.hu: Technikailag miként bonyolódik ez? Milyen rendszer áll mögötte?

Sz. K.: A mikro- vagy nanohitelezés rengeteg kisösszegű transzferrel működik, ezért a számlafenntartási és tranzakciós költségek csökkentése miatt egy központi számlára kerül majd ügyfeleink pénze. Ez a pénz sosem lesz a miénk, akkor már betétnek minősülne, mi pedig ilyet nem is szedhetünk. A központi számlára érkező összegeket az ügyfelek személyes kontóján tartjuk számon, amelyet a nap huszonnégy órájában frissülve lát az interneten.

A kölcsönkérő már a hirdetése közzétételekor tisztázza, hogy mennyi pénzt és milyen futamidőre szeretne felvenni. 100 ezer és 3 millió forint közötti összeget kérhet kölcsön, maximum 36 hónapra. A hitelkérelmére az ismerősöktől beérkezett kölcsönt azután lehívhatja saját bankszámlájára. Magánszemélyként teszi ezt, csak utána vállalkozására fordítja. Azután a hitelezőknek a rájuk eső törlesztőrészletet minden hónapban egyben szedjük be csoportos beszedéssel és osztjuk szét közöttük. Erre az egészre új számlavezetési, könyvelési rendszert kellett fejlesztenünk, nyilvántartásunk olyan, mint egy banké.

hvg.hu: Jelenleg tehát kamat nélkül zajlik a kölcsönzés.

Sz. K.: A hazai modellben egyelőre igen. De másutt már megjelent a licit, vagyis a hitelezők versenyezhetnek az ügyfélért: a legalacsonyabb kamatot kínáló hitelezők kerülnek be a hitelezői körbe. A hazai szabályozást, amely szerint magánszemély nem adhat hitelt kamatra, nagyon merevnek tartjuk, ez lefojtja a piacot. Pedig éppen a személyes kölcsön előnye, hogy azok a rendszerből fakadó kockázatok, amelyek a hitelválságnál felmerültek, itt nem léteznek. És a kamatra adott személyes kölcsön társadalmi veszélyességét sem látjuk, ugyanakkor növelné a szolidaritást. Kamatra szükség van ahhoz, hogy a hitelező ne veszítsen többet, mintha banki folyószámlán lenne a pénz. Na persze nem az uzsorakamatról beszélek, hiszen az mindenhol törvénytelen.





A teljes interjút a hvg oldalán olvashatjuk a noba.hu alapítóival

;;