Júliusig még igényelhető a szocpol

Roham lehet a bankoknál a szociálpolitikai támogatásért és támogatott hitelekért.

Bajnai Gordon júliustól felfüggesztené ezeket a támogatásokat is. Akik már megkötötték, vagy júliusig megkötik a szerződést, megkapják a támogatást. Az RTL Híradónak nyilatkozó hitelközvetítő cég szerint az év közepétől visszaeshet a lakásvásárlás, ügyfeleik nagy része ugyanis a szocpollal tudja felmutatni a hitelhez szükséges önrész nagy részét.

Lakásépítési támogatásra, azaz szocpolra 2007-ben 53, tavaly 46 milliárdot fizettek ki. Ez azt jelenti, hogy szocpolt több mint 50 ezer család kapott. Az RTL Híradó által megkérdezett hitelközvetítő cégnél a lakáshitelt felvevők nagy része, 10-ből 8-an így jutottak ingatlanhoz. Minden második hitelfelvevőnek egyáltalán nem volt pénze, és a szocpolból fizette ki az önerőt.

Stifter Mónika, a RE/MAX Hitelcentrum értékesítési vezetője azt mondta, ez jelentősen megnövelte a keresletet, hiszen összegyűjteni olyan sok pénzt, hogy egy lakást tudjanak vásárolni az nagyon nehéz, ha ez nem lesz jelentősen vissza fog esni a vásárlás.

Addig pedig roham lehet a bankoknál. Aki ugyanis már megkötötte vagy még júliusig megköti a szociálpolitikai támogatásra a szerződést, vagy kamattámogatott hitelt vesz fel, annak jár a támogatás. Csak azoknak nem, akik július után igényelnék. De ők sem esnek el végleg ettől. A tervek szerint a támogatásokat csak felfüggesztik, azaz később lehet még szociálpolitikai támogatás. De, hogy mikor, azt egyelőre nem lehet tudni.


Forrás: delmagyar.hu


A szocpol megszűnése nagyon sok fiatal párt foszt meg az önálló otthontermetéstől, hisz számukra hitelfelvételkor ez az összeg az önerő jelentős részét képezi.

A kamattámogatott hitelt viszonylag kevesen vették igénybe, hisz a válság előtt a szabadfelhasználású devizahitel jóval kedvezőbb volt.


0 megjegyzés: