Új bankókat bocsát ki az MNB

A Magyar Nemzeti Bank április 15-tõl megújított bankjegyeket bocsát ki.

Az egyes címletek korszerûbb változatai megjelenésükben a korábbiakkal csaknem megegyezõk, azonban további, fokozott védelmet nyújtó, hamisítást nehezítõ grafikai elemekkel - sárga körökkel - vannak ellátva.

Képek

Lecseréli a bankjegyeket a Magyar Nemzeti Bank: április 15-tõl az év végén búcsúzó 200 forintos bankjegy kivételével valamennyi papírpénzt megújított formában bocsátja ki.

A tavaly õsszel már megismert korszerûbb 10 000 forintost követõen most a további öt címlet: az 500, az 1000, a 2000, az 5000 és a 20 000 forintos bankjegy új változatai kerülnek forgalomba. A bankjegyekre olyan korszerû - külföldi bankjegyeken, például az euróbankjegyeken gyakran alkalmazott - biztonsági elemek (apró sárga körök) kerülnek, amelyek fokozott védelmet nyújtanak.

Az 1000 forintos bankóra emellett új, ezüstszínû, hologramhatású fémcsík is került. A sárga körök alkalmazása a hamisítás elleni védelmet szolgálja, az új hologramfólia pedig a hamisítás elleni védelmen túlmenõen a forgalmi, környezeti hatásoknak is jobban ellenáll, miközben könnyebben ellenõrizhetõ a hétköznapi vásárlási helyzetekben.

Valamennyi korábbi változat továbbra is törvényes fizetõeszköz marad. Az új biztonsági elemekkel ellátott címletek fokozatosan, a következõ hónapokban kerülnek forgalomba.


Forrás: origo.hu

0 megjegyzés: