Fellélegezhetnek a devizahitelesek

BUDAPEST — Egy időre vége a devizahitelesek nehéz napjainak: az elmúlt egy hónapban jelentősen erősödött a forint.
A március eleji mélypont óta az euró árfolyama 317 forintról 290 alá esett, vagyis majd tíz százalékkal értékelődött fel a magyar pénz. A kedvező folyamatnak leginkább a devizahitelesek örülhetnek, hiszen a márciusi rekord-törlesztőrészleteik után már kisebb összegeket kell kölcsöneik után fizetniük.

A Blikk utánakérdezett, mire számíthatunk az elkövetkező hetekben.

Az árfolyam erősödése nem egyedi, a forint mellett a térség valutái, így a cseh korona és a lengyel zloty is hasonló mértékben értékelődött fel az elmúlt egy hónapban – mondta Kuti Ákos, a Cashline Értékpapír Zrt. elemzője. – Ez elsősorban annak köszönhető, hogy egyre derűlátóbbak a a befektetők. A legújabb hírek szerint ugyanis a világgazdaság visszaesése hamarabb áll meg, mint korábban hitték. Emiatt emelkednek a világ tőzsdéi is – és így már a térségünk iránt is nagyobb a bizalom – magyarázta.

A növekvő kockázatvállalás miatt tehát már szívesebben tartják pénzüket forintban a befektetők, hiszen a magyar állampapírok sokkal magasabb hozammal kecsegtetnek, mint a biztosnak tekintett amerikai vagy német kötvények. A jelenlegi jó hangulat akár hetekig is eltarthat. Az elemző szerint elképzelhető egy 280 forint/eurós árfolyam is rövid távon. Azonban a válság még nem múlt el, s hamarosan újra 300 forint közelébe kúszik az euró árfolyama.


Forrás: blikk.hu

0 megjegyzés: