BUDAPEST – Döbbenetes! A banki hitelfelvevők törlesztőrészleteit egyoldalúan módosítgatják a pénzintézetek kamatemelés címén. Az ügyfelek eddig semmit sem tudtak tenni, ám ennek a rossz gyakorlatnak akar megálljt parancsolni a parlament, az erről szóló törvényt ma tárgyalják.
Eszerint a szerződésmódosítást 60 nappal az új feltételek életbe lépése előtt jelezni kell, így az ügyfélnek marad ideje azokat visszautasítani, és egy másik bankhoz átmenni. A pénzintézetek azonban azt akarják, ha a szerződések egyoldalú módosítását „megfúrná” a parlament, akkor az abból eredő kockázatukat az ügyfelekre hárítanák, tehát még drágábban adnák a hiteleket.

Félkész ház. A nyíregyházi Czubor Imréné Gizike (39) házépítését nem tudta befejezni, mert a korábban felvett kölcsön fél év alatt 70 ezerről 130 ezerre nőtt
Fotók: Miskolczi János



– Ha a rendelkezések életbe lépnek, a szakemberek szerint új árkalkulációra lesz szükség – mondta Müller János, a Magyar Bankszövetség szóvivője.

– Amikor a bankok kölcsönt adnak, még nem tudják, mi történik 15-20 év múlva, ezért kell időről időre módosítani a szerződést. A javaslat arra kényszeríti őket, hogy esetleg már előre beépítsenek olyan kockázatokat az árba, amelyek talán nem történnek majd meg, de reális esély van rájuk – magyarázta.

A Gazdasági Versenyhivatal nem hiszi, hogy az ügyfelek innák meg a levét a változtatásoknak. Sőt szerintük inkább a verseny élesedik, bizonyos hiteltermékek esetében könnyebb lesz a bankváltás is. Sokan úgy vélik, hogy a pénzintézetek éppen ettől félnek.

A honatyák eltérő módon vélekednek a tervezett módosításról. Török Zsolt, a parlament fogyasztóvédelmi eseti bizottságának szocialista tagja szerint nagyon fontos lenne azt elérni, hogy a bankok ne emelhessenek egyoldalúan kamatot. A legnagyobb ellenzéki párt viszont kevésbé lelkes a javaslatok miatt, véleményük szerint a bankcsomag túl puha.

– Életszerűbb elképzelések kellenek – magyarázta Koszorús László, a bizottság fideszes tagja. – A forintgyengülés miatt emelkedő törlesztőrészletekkel nem foglalkozik a javaslat. El kellene törölni az olyan díjakat, amelyek csak feleslegesen drágítják a kölcsönt, így a szerződésbontási vagy az előtörlesztési díjat.

Sokasodó csekkek. A debreceni Váradi Anita (34) alig tudja fizetni a csekkjeit. Több tízezerrel megemelkedett a gépkocsijára felvett hitel


A jelenlegi gyakorlatot alkotmánysértőnek tartja Czirmes György ügyvéd, ezért próbapert indított az egyik bank ellen. Szerinte ha sikerrel jár, nincs kizárva, hogy a pénzintézeteknek vissza kell fizetniük a törlesztőrészletben keletkező különbséget.

– Elsősorban olyan kormányzati intézkedésre lenne szükség, amely meggátolná, hogy a forint gyengülésével az egekbe emelkedjenek a törlesztőrészletek – mondta Czirmes György.

– 2006-ban vásároltam egy autót hitelre, akkoriban a kölcsönön a banknak még havi 20-25 ezer forint haszna volt. A forint gyengülése miatt azonban nemcsak a törlesztőrészlet emelkedett, hanem a bank is egyre nagyobb nyereséget könyvelhet el a kölcsönöm után. Számításaim szerint ez már 60-70 ezer forint! Márpedig ez esetben közösen kellene módosítanunk a szerződést, hogy legalább a bank ne nyerjen még többet a nehéz helyzetemen – állította.



Forrás: blikk.hu

0 megjegyzés: