Teljes a tanácstalanság a hazai banki szakemberek körében a pénzintézetek egyoldalú szerződésmódosításait korlátozó törvénytervezet miatt – hívta fel a figyelmet mai cikkében a Népszabadság. Az Országgyűlés jövő hét hétfőn elfogadhatja a jogszabályt. Senki sem tudja, pontosan hogyan tud majd eleget tenni a törvényi előírásoknak, ha az a jelenlegi formában történik majd meg.

A jogszabály a hatályba lépés előtt kötött hitelszerződésekre is vonatkozna majd, ami azt jelenti, hogy valamennyi megállapodást át kell alakítaniuk a bankoknak. Ez több millió szerződést és több 100 ezer ügyfelet is érinthet. Azt azonban nem határozza meg a törvény, hogy a szerződéseket egyoldalúan vagy közös akarattal kell módosítani, s az sem világos, hogy elég a változásokról az ügyfeleket utólag, mondjuk levélben értesíteni vagy mindenkinek be is kell majd mennie a bankfiókba.

Az sem derül ki a tervezetből, hogy a meglévő szerződések átalakításával mikorra kell végezniük a pénzintézeteknek. A jogszabály ugyanis csak azt határozza meg, hogy a bankoknak 30 napon belül kell kezdeményezniük a szerződések módosítását. Azt viszont nem szabja meg, hogy mikor kell végezniük a munkával. A közokiratba foglalt kölcsönökkel sem foglalkozik külön a tervezet, melyeket a módosítás után még ellenjegyeznie kell a közjegyzőknek. Ez viszont több 10 ezer forintba is kerülhet.


Forrás: ingatlanmagazin.com

0 megjegyzés: