A bankok kockázatkerülése is szerepet játszott benne, hogy számottevően romlott hazánkban a hitelfelvételi kedv az elmúlt hónapokban.

Bár a bankok egyöntetű véleménye, hogy a visszaesés nagyrészt annak az eredménye, hogy jelenleg a lakosság kétszer is meggondolja, belevágjon-e egy hitelfelvételbe, azt a hitelintézetek sem tagadják, hogy a feltételek szigorodása is hozzájárult a piac szűküléséhez.


Tavaly október óta lényegében az összes vezető bank szigorított a hitelfelvétel feltételein. A legfontosabb változás, hogy gyakorlatilag megszűnt az önerő nélküli hitel, s a korábbinál komolyabban veszik a jövedelemigazolásokat is.

Tisztán fedezet alapú szabad felhasználású jelzáloghitel kérelmeknél is szükségessé válik a jövedelem - legalább minimálbér vagy minimál nyugdíj - igazolása.


A feltételek enyhítésére a közeljövőben sem lehet számítani. Bár a bankok többsége készül akciókkal a tavaszi, kora nyári hitelfelvételi szezon kezdetére, mivel a piaci környezet jelenleg nem teszi lehetővé a hitelezési feltételek lazítását, a kedvezmények többsége díjelengedés jellegű.

Éppen ezért szinte biztos, hogy az önerő mértékét számottevően nem fogják csökkenteni a hitelintézetek, s az is valószínűtlen, hogy eltekintenének a jövedelemigazolásoktól. Az Ecoline kérdésére az Erstenél, az OTP-nél és a Raiffeisennél is jelezték, hogy egyelőre nem kívánnak módosítani a hitelnyújtás feltételein.


Teljes cikk: ecoline.hu


0 megjegyzés: